Kafkamainen tunnelma

Sunnuntai 24.10.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomi ja maailma sekä Eurooppa ovat joutuneet kafkamaiseen (Lähde: Kielitoimisto sanakirja: mieletön, järjenvastainen, painajaismainen) tilaan. Koronaepidemia rynnii edelleen päälle niin Suomessa kuin Euroopan alueella.

Euroopan unioni EU on kädetön Unkarin ja Puolan kanssa, kun nämä maat pitävät muita jäsenvaltioita panttivankeinaan ja potkivat EU:n arvoja vastaan. Osittain heidän suhmurointinsa onnistuu poliittisilla manöövereillä EU:n vaikuttaja maihin nähden kuten Saksan ja Ranskan johtajat ovat kyvyttömiä tai haluttomia tekemään näitten maiden kohdalta poliittisia päätöksiä.

Ylellä esitetty dokumentti (18.10.21) ”Unkari tiellä diktatuuriin?” Oli ajatuslukkoja avaava ohjelma siitä, kuinka yksi mies hamuaa vallan käsiinsä puolueensa avulla sekä pääministeri Viktor Orbánin näpit ovat pelissä silloin, kuin hänen lähisuvullensa ohjautuu EU-avustuksia. Dokumentin mukaan hänen kotikylänsä putkimies (Orbánin kotikylä-ystävä) on nyt Unkarin rikkainmies.

Toisin sanoen eurooppalaisten ja suomalaisten verorahoja valuu Unkarissa olevien vallanpitäjien ja lähisukujen taskuihin. Euroopan parlamentti on äänestänyt EU:n 7 artiklan toimeenpanosta Unkaria vastaan (448 meppiä oli puolesta ja vastaan 197. Tyhjää äänesti 48 meppiä) mutta asian mennessä Eurooppa-neuvostoon asia lakaistiin matonalle poliittisista syistä johtuen. Näyttää siltä, ettei Unkaria ja Puolaa hetkauta EU:n arvot pätkääkään; ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio.

Venäjän Putin hykertelee Kremlissä, kun Unkari ja Puola puukottaa poliittisesti Euroopan unionia selkään. Hykertelyn syy on se, että Orbán ja Puolan pääministeri Morawiecki lyövät poliittista kiilaa EU-maiden välille.

***

Kafkamainen tunnelma on myös suomalaisessa politiikassa ja journalismissa, kun pääministeri Marinin niskaan kaadetaan poliittista lokaa mm. Iltalehden ja Iltasanominen toimesta. Menemättä yksityiskohtiin loanheiton osalta joutuu kysymään missä ovat sylttytehtaat ja kenen tai keiden poliittisia tavoitteita nämä loanheitto kirjoittelut palvelevat.

Käykö Marinille lopulta niin, että matto vedetään alta joko omien tai poliittisten vastustajien toimesta niin kuin ex-pääministeri Rinteen osalta tapahtui. Pyritäänkö kohauttamalla jonkinlaiseen poliittiseen muutokseen virallisen poliittisen toiminnan ulkopuolella tapahtuvista tapahtumista.

Toisin sanoen, kun hallituspolitiikkaa ei saada poliittiselle lahtipenkille (teurastus) niin otetaan käyttöön toissijaiset pelimerkit. Nyt toimittajien terrierilauma näykkii jokaisella kanavalla Marinin edesottamuksilla erilaisten illanistujaisten tiimoilta. Onko tämä toisintoa joittenkin vuosien takaisten pääministerien riiputuksesta löysässä poliittisessa hirressä.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 313 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka