Omituinen maa - kaksi hämmästelyn aihetta

Sunnuntai 3.10.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomessa on arvoituksellinen ilmapiiri, kun seuraa politiikkaa, tapahtumia yleensä sekä niitten uutisointia mediassa. Herää kysymys mihin tällä kaikella pyritään? Eduskunnan oppositioryhmät louskuttavat puheissaan, milloin mistäkin. Viimeksi eduskunnan kyselytunnilla vaadittiin sisäministerin päätä vadille, kun hän ei torunut julkisesti elokapinallisten ilmastomielenosoitusta Helsingissä.

Sisäministeri Ohisalo vastasi minusta oikein, että poliisin tehtävä on varmistaa, että lakia noudatetaan. Mihinkä se mielipiteen ilmaisuvapaus on nyt kadonnut, jota oikeisto-oppositio niin mieluusti perään kuuluttaa. Tässäkin haetaan poliittista mynttiä (Kielitoimiston sanakirja; hyötyä jstk.) opposition politiikalle, joihin he takertuvat kuin hukkuva oljenkorsiin. Ilmastoliikkeen ihmiset ovat aivan oikealla asialla, mutta mielenilmaisujen toteutustavasta voi olla erilaisia mielipiteitä itse kullakin.

Minulle on syntynyt sellainen käsitys, että politiikan naisia viedään politiikan kölinalta tiuhaantahtiin mutta entä jos sisäministeri olisi ollut sukupuoleltaan mies? Suomessa kernaasti väitetään, että yhteiskuntamme on tasa-arvoinen mutta katinkontit silloin kun nainen on vallankahvassa tai politiikassa niin häntä ”muilutetaan” kaksin verroin enemmän tekemisistään kuin miehiä yleisessä mielipiteessä tai mediassa.

....

Erikoista on myös se mitä media on kertonut suomalaisesta ruoka-avusta, jota ns. hyvinvointiyhteiskunnassamme jaetaan vähävaraisille. Hävikkiruokaan jakoon on panostanut myös valtio, kun se on myöntänyt lähes miljoona euroa ruoka-apua jakavien järjestöjen toiminnalle lisäksi mukaan, tulee EU:n ruoka-apu. Ruoka-avun päätoimijoita ovat yleensä uskonnollisia yhdistyksiä kuten Ylen MOT-ohjelma kertoi raportissaan 27.9.2021. Hämmästyttävä tässä on se, että osa Suomen jakeluruosta päätyy Viroon (sekä Liettuaan), jossa sikäläisen Tallinnan ja Harjumaan Suurperheiden liitto hoitaa ruoanjakelua mutta se edellyttää avunsaajalta liiton jäsenkorttia (20 euroa).

Yleensä ruuan lahjoittaja edellyttää, että lahjoitusruoasta ei peritä maksuja saajalta. Ohjelman perusteella sai sellaisen käsityksen, että lahjoitusruoan, valtionavun ja Euroopan Unioni EU:n ruoka-apu on sekalaisissa käsissä eikä sen oikeuden mukaisuutta valvo kukaan. Ylen MOT-ohjelma oli mielenkiitoinen neljästä syystä; n. miljoona kiloa ruoka-apua vuodessa siirtyy maamme rajojen ulkopuolelle, ruoka-apua jakavien järjestöjen moninaisuus ja ruoka-apuun turvautuvien ihmisten kasvava määrä. Suomalaisessa sosiaalipolitiikassa on perustavaa laatua oleva valuvika, kun vähävaraiset joutuvat jonottamaan ja seisoskelemaan nöyryyttävissä ruoka-apu jonoissa tässä yltäkylläisyyden maassa.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 305 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka