Kohautellaan

Sunnuntai 19.9.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaisessa tiedonvälityksessä kohautellaan monenlaisista asioista; Vihreä puolue paistatteli hetken median loisteessa, kun he puoluekokouksen päätöksellä sallisivat pössyttelyn päivänvalossa. Heidän mukaansa kannabissätkää voisi tuprutella niin, ettei poliisi lotkauttaisi korvaansa partiointireissuillaan, vaikka joku kuljeskelisi marisätkä suupielessä tai kannabiskasvattamo viheriöisi kämpän nurkassa.

Jotkut kansanedustajat eivät ole valmiita muuttamaan Suomen päihdepolitiikkaa näiltä osin muuta kuin, että tässä olisi uusi tulonlähde maatalouteen. Muistaakseni Keskustan hulivili kansanedustaja, Mikko Kärnä, loihe lausumaan tällaista tv:n ajankohtaisohjelmassa.

Hän ei näe tässä mitään ihmettelemistä, että maaseudun karjanavettoja muutettaisiin kannabiskasvattamoiksi, jotka veisivät tuotettaan vientiin. Hän näkemyksensä näyttää olevan kaksinaismoralistinen; siis ei ole mitään haittaa, jos kannabisbisnes pyörii mutta sen käyttäjien ongelmat tulisivat yhteiskunnan hoidettavaksi, toki hän puhuu lääkekäytöstä. Kärnä on julkisuushakuinen kansanedustaja, joka pulpahtaa kuin korkki esille mediameressä erilaisten asioitten ehdottajana.

Yhteiskunnan huumepolitiikan tulee olla sellainen, ettei huumausaineille (pidän kannabista huumeena) raoteta ovea yhteiskuntaan (esim. laki teitse) mistään suunnasta, jos tällainen huume Pandoran lipas avattaisiin, niin sen seuraukset olisivat kohtalokkaat yhteiskunnalle. Huumeet ovat ylipäätänsä vakava ongelma yhteiskunnille sen ympärillä pyörivän rikollisuuden takia sekä huumeiden käytön seurauksena menetetään ihmishenkiä ja terveydenhoitokulut kasvavat.

Päihdehaittakustannukset ovat mittavia sosiaali-ja terveydenhuollolle. Jokaisesta huumeiden ongelmakäyttäjästä Suomessa aiheutui arviolta 21 000 euroa per. käyttäjä / kustannukset vuonna 2010. Kustannukset, jotka valuvat jokaisen veronmaksajan piikkiin. (Lähde; THL Päihdehaittakustannukset 2010). Alkoholi ja huumausaineiden kustannuksista ei juurikaan puhuta julkisuudessa nämäkin kustannukset olisi syytä tuoda päivänvaloon, kun puhutaan, joidenkin huumeiden laillistamisesta kuten kannabiksen. Terveyden Hyvinvoinnin laitos THL:n raportti vuodelta 2012; Päihdehaittakustannukset 2010 on karheaa luettavaa. Vaikka siinä vain raportoidaan huumausaineiden ja alkoholin kustannuksista yhteiskunnalle mutta siinä ei ole riviäkään inhimillisistä kärsimyksistä, jota alkoholi ja huumeet aiheuttavat käyttäjille sekä käyttäjien läheisille.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 259 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka