Hätkähdyttävää

Sunnuntai 12.9.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgIlkka-Pohjalainen-lehdessä oli uutinen maanantaina (6.9.), joka oli yhdellä palstalla pikku-uutisena, se kertoi mikromuovista. Uutinen hätkähdytti koska se kertoi, että mikromuoveja (n. 5 mm:n suuruista muovihiukkasta) on löydetty ensikertaa Lapin Näätämöjoelta sekä Inarinjärveltä.

Löydöksen olivat tehneet uutisen mukaan kansainvälinen seurantaryhmä, jonka vetäjä dosentti Tero Mustonen sanoo, että on erittäin huolestuttavaa, kun mikromuovia löytyy erämaavesitöistä. Hätkähdyttävä uutinen lehdessä olisi ansainnut suuremman palstatilan lehdessä. Odottaa sopii, että aihekokonaisuutta käsiteltäisiin isosti lehdessä, kun koronaepidemian päivittäinen uutisointi hellittää otettaan.

Meillä ja maailmalla ovat suuret haasteet ratkottavana niin, että Suomessa ja maailmalla tulevilla sukupolvilla olisi siedettävät elinolosuhteet maapallolla. Huonolta näyttää; useat suomalaiset ja kansainväliset poliitikot (puolueet) haluavat vain laittaa pääpensaaseen odottaen, että mitä tuleman pitää. Ennusteet tulevien sukupolvien mahdollisuuksista selviytyä ilmastonmuutoksista ja ympäristön turmeltumisesta ovat heikohkot, jos vallankahvassa olevat tai muut demokratiaan vaikuttavat tahot eivät tee sellaisia päätöksiä niin, ettei puoluepolitiikalla keulita asiassa.

Ex-presidentti Paasikiven sanoin ”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku” (Lähde: Wikipedia "Sitaatti on tiettävästi alkuaan 1800-luvulla eläneeltä brittiläiseltä historioitsijalta Thomas Carlylelta") sanonta pätee myös ympäristöasioissa. Kokonaiskuvan hahmottaminen ympäristökysymyksissä ei pitäisi olla vaikeaa; aiheeseen liittyvää tietoa tutkijoiden toimesta on tuotettu, politikkojen käyttöön, tuhansin sanoin ja esityksin.

Tiedon hyödyttämisessä tulee eteen vain se, että miten se viestitään puoluekannattajille niin ettei vaaleissa tule rökäletappioita. Vaaleissa kannattajat saattavat antaa kannatusraippoja puolueille, jos esim. bensalitran hintaan kajotaan tai jos muita yhteiskunnallisia etuuksia karsitaan ilmastomuutoksen tai ympäristön suojelemiseksi. Lisäksi kaiken maailman salaliittoteoreetikot sekoittavat tätä pakkaa suoranaisella valehtelulla ja jotkut herkkämieliset ihmiset, jopa uskovat näihin valheväittämiin.

Ex-pääministeri Sipilän sanoin ”pessimisti ei pety” (Lähde Kielitoimiston sanakirja; synkkäasenteinen; huonoa odottava t. ennustava) itse en usko siihen, että nykyiset poliitikot Suomessa ja maailmalla kykenevät sellaisiin sovitteluratkaisuihin ilmasto- ja ympäristökysymyksissä, että niillä saadaan merkittävä ilmaston lämpenemisjarru niin, ettei maapallon ilmasto lämpene ihmisen kannalta sietämättömiin lukemiin.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 278 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka