"Järki käteen"

Sunnuntai 5.9.2021 - FotoPena


”Järki käteen” on vanha suomalainen sanonta, jota käytetään siinä yhteydessä, kun odotetaan joltakulta ns. järkevää käytöstä. Tepsuttelin päivänä muutamana läheisen kauppakeskuksen käytävillä koronamaski nokalla. Törmäsin hyllyviidakossa kahteen kaupan asiakkaaseen ja pariskunnan ukko sai tekoyskänpuusakan, kun hän ohitteli minua pariin otteeseen hyllyjen lomassa. Koin sen kannanottona minun maskikuonolleni. Mulkaisin seurueeseen päin ja mukana olleen pojan katse kertoi tarkalleen mistä oli kysymys.

Koronaepidemiaan suhtaudutaan monitahoisesti, on niitä, jotka noudattavat suosituksia ja sellaisia, jotka suhtatutuvat hällä väliä asenteella kansanihmisten terveyteen. Epidemioita ei nujerreta ilman asiallista suhtautumista näihin vitsauksiin. Uutiset kertovat, että koronapandemia leviää nyt pääsääntöisesti nuorten keskuudessa, jotka suhtautuvat ehkä rennommin kaikkiin suosituksiin, kun se ei nyt juuri osu kohdalle.

Tautivirukset eivät ole näkyviä ”eliöitä”, kuten kaikki ehkä tietää, vaan salakavalia tautien aiheuttajia ne ovat sekä hengenvaarallisia joillekuille ihmisille. Tuhoisin tautiepidemia maapallon historiassa, 100 vuotta sitten, on ollut ns. Espanjan tauti, johon kuoli miljoonia ihmisiä. Sen jälkeen epidemioita riittänyt on tullut: aasialainen, hongkongilainen, sikainfluenssa, sars ja mers.

Rokotusvastaisuutta esiintyy kaikkialla ja sitä lietsotaan salaliittoteoreetikkojen sekä muiden empijöiden toimesta. Taustalla saattaa olla myös eräitten kohdalta huonot kokemukset tai tieto sikainfluenssarokotuksen joillekin aiheuttamasta narkolepsiasta eli nukahtelutaudista. Yleisesti ottaen tieteen kiinnostus etsiä välineitä tautien nujertamiseen on ollut ihmiskunnalle pelastus, joka on taannut miljoonille ihmisille elämän. Lääketieteen kehitys on taannut miljoonien ihmishenkien pelastumisen kuolemalta tai vammautumiselta: on se hyvä tai huono asia ihmiskunnan kannalta niin sitä voi jokainen pohdiskella itsekseen.

Kaikissa näissä myöhemmissä epidemioissa lääkintäviranomaiset ovat kehottaneet meitä käsien pesuun, välttämään joukkokokoontumisia, suojaamaan hengitysteitämme jne. Mikä tässä nyt sitten on niin vaikeaa, näissä yksinkertaisissa suosituksissa (?), joka saattaa pelastaa jonkun elämän.

Toisekseen välinpitämättömyys näissä asioissa on tuhoisa yhteiskuntien talouksille. ”Suomen Pankin, neuvonantaja Karo ja ekonomisti Räsänen, laskelmien mukaan Euroopassa (EU-maat) maksettiin koronatukia yrityksille ja kotitalouksille n. 1 300 miljardia euroa sekä tukiohjelmien kokolaajuus oli 2 500 miljardia euroa, kun huomioidaan lainojen takaukset, lyhennysvapaat, verohelpotukset, suorat avustukset (Lähde: Euro &Talous 2.9.2021)”. Eli nämä pandemioiden kustannukset eivät ole vähäpätöisiä ja maksumiehinä ovat viimekädessä aina kansalaiset. Siinä mielessä näihin pandemioihin tulisi suhtautua sen mukaisesti eikä pitää päällimmäisenä vain omaa mukavuudenhalua, joka saattaa koitua kohtalokkaasi meille jokaiselle tai mukavuuden haluisille.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 333 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka