Poliittiset mielikuvakuplat

Sunnuntai 8.8.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaiseen politiikkaan ja tiedotusvälineisiin on pesiytynyt vahvasti poliittiset mielikuvakuplat niitä suoltavat eduskunnan oppositio ja tiedotusvälineet sekä aiemmin arvostamani Yle. Yle harrastaa samanlaista mielikuvasanastoa uutisoinnissa kuin oppositio. Opposition Orpo mäkättää julkisuudessa siitä, että hallitus lomailee, vaikka nyt pitäisi torjua koronaepidemiaa. Samaan hengenvetoon hän sanoo, että miten tärkeää poliitikon ja muiden ihmisten on lepäillä, sillä on hänen mielestään ihmisen terveyden ja työkyvyn ylläpidolle merkitystä.

Aika ristiriitainen heppu lausunnoissaan mutta mielikuva on vyörytetty ja se ehkä menee lävitse julkisuudessa, jota sitten poliittiset hännystelijät toistavat kuin papukaijat. Saman tyyliset poliitikot kuin Orpo ovat kokoomuslaiset poliittiset lällättäjät Juhana Vartiainen ja Tere Sammallahti.

He kehottivat helsinkiläisiä Elokapinoijia menemään Kalajoelle sammuttamaan siellä riehunutta metsäpaloa. Jokilaakson pelastuslaitos ei todennäköisesti olisi sammutustalkoolaisia ottanut vastaan muuta kuin korkeitaan muonitusjoukkoihin. Kaikki näyttää kelpaavan poliittisiin tarkoituksiin mutta näistä ehdottajista ei olisi hyötyä edes palosammuttajien muonitustehtävissä.

Kokoomuksen Orpo on innokas jauhamaan mielikuvilla, joka on poliittista mielipiteenmuokkausta ja hän näyttää onnistuvan poliittisella sumutuksella, kun heidän puoluekannatusgallupinsa kohoavat. Heillä on pakkomielle päästä hallitukseen yhdessä Perussuomalaisten kanssa, joka tietää kansalaisille kurjistuvaa eloa hyvinvointiyhteiskunnan tiellä.

Jokainen poliittinen puolue tietysti haluaa korkeimpaan vallankahvaan yhteiskunnassa mutta onneksi se tapahtuu vielä toistaiseksi vaaliuurnan kautta. Poliittisilla mielikuvilla tulevissa vaaleissa oikeisto leikittelee kansalaisten kustannuksella, kun heitä yritetään saada kannattamaan heidän ehdokkaitansa. Se saattaa auttaa heidät vallankahvaan, kun äänestyslipukkeet lasketaan puolueiden piikkiin.

Poliittiset muutokset voivat olla nopeita tai hidasliikkeisiä sekä ennakoimattomia sen olemme nähneet aiemmin, kun päämisterit tai ministerit ovat lähteneet tehtävistään (Jäätteenmäki, Sipilä, Rinne jne.) kuka mistäkin syystä julkisen paineen siivittämänä. Onni on se, että olemme kansakuntana valinneet demokratian tien, jossa viimekädessä kansalaiset päättävät millaisia aatteita ja politikkoja valtuutamme hoitamaan asioittamme. Ihmisten poliittiset harhapolut ovat tuhonneet silloin tällöin demokratioita siitä on esimerkkejä Euroopassa (Unkari, Puola) myös tänäkin päivänä.


Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 278 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka