Japani - kulttuurikansa

Sunnuntai 25.7.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgVuoden aikataulustaan myöhässä olevat Olympialaiset ovat pyörähtänyt käyntiin Japanissa, japanilaiset kirjoitusmerkit maasta merkitsevät auringon juurta tai auringon lähdettä (lähde Wikipedia). Ensimmäiset asutuksen merkit saarella ovat jo yli 10 000 tai 30 000 vuoden takaisia.

Palataan nykyhetkeen siis Olympialaiset jyräävät kisalajeillaan eteenpäin ilman yleisöä koronaepidemian vuoksi. Osa japanilaisista vastustaa kisoja, kun he osallistuvat, Ylen uutislähteen mukaan kisat maksavat 23 miljardia (alkuperäinen hinta oli 6,8 miljardia), verojen muodossa em. summan kattamiseen. Kisoja uhkaa myös rankkasateet, joita säätieteilijät ovat luvanneet Tokion ylle.

Nipponin maa tuottaa myös tässä hetkessä monenlaisia taiteellisia elämyksiä manga-piirroskulttuurin (käännös; ”sutaistut kuvat”) muodossa, jotka ovat vyöryneet myös länteen ja niillä on myös lännessä omat kannattajakuntansa. Mangat eivät todellakaan ole sutaistuja kuvia vaan upea taiteenlajinsa. Nyt japanilaiset taitelijat ovat innoittuneet erimaiden lippuista, olympialaisten hengessä, ja he ovat luoneet sen mukaiset animetyyliset hahmot maille. Taitelijat ovat nimenneet Suomen samurain Ukkoskaari-Räikköseksi. Asiaan pääsee tutustumaan linkistä; Thunder arc (Räikkönen).

Samurait ovat olleet feodaaliaikakaudella (Lähde Kielitoimiston sanakirja; yhteiskuntajärjestys, jolle ovat olleet ominaisia aateliston läänitykset), japanilaisia eliittisotilaita, joita verrataan eurooppalaisiin ritareihin.

Animetyylilajin ohessa kumpuaa myös miljardibisnes, kun aiheesta kiinnostuneille on tarjolla PC-pelejä, amine-asuja, lehtiä ja elokuvia (amine tark. japanilaista animaatiota). Jotkut lähteet väittävät, että 60 prosenttia japanilaisesta elokuvista on animaatiotyylilajeja. Animaatiot ovat myös tuottoisa elokuvina, jota osoittaa oheinen Ylen Ylex-kanavan uutinen vuodelta 2014; mutta top 10:n ovat päässeet lähinnä amerikkalaisten, Disney Pictures, tuottamat animaatioelokuvat.

Japanilaiset ovat myös kärsinyt kansa, kun toisessa maailmansodassa ensimmäiset atomipommit pudotettiin Hiroshimaan 6. elokuuta ja Nagasakiin 9. elokuuta 1945. Ottamatta sen kummemmin kantaa sen aikaiseen politiikkaan. Sitä ovat piinanneet nykyhetkessä myös maanjäristykset ja ydinvoimalaonnettomuus. (Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus oli seurausta maajäristyksestä ja tsunamista).

Japanin ydinvoimalaonnettomuus on luokiteltu toiseksi pahimmaksi Tšernobylin jälkeen. Sivujuonteista takaisin japanilaisiin he ovat myös kulttuurikansa heidän perinteensä ja tavat ylettyvät tuhansien vuosien päähän, jotka vaikuttavat maan elämään vielä tänäkin päivänä. Uskoakseni tästä syystä he haluavat viedä käynnissä olevat Olympialaiset kunnialla maalin poikkeusoloista huolimatta.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 305 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Kulttuuri