Syksyn poliittiset tuulet

Sunnuntai 4.7.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaisen kesän mentyä syksyllä poliittiset tuulet todennäköisesti kovenevat. Hallituksen puolueet tulevat koettelemaan rajojaan sellaiset merkit ovat ilmassa heidän kesäpuheissaan, mikäli julkisuudessa olleista tiedoista voi vetää sellaisia johtopäätöksiä.

Vihreät tulevat kiristämään ruuviaan ilmastokysymyksissä toinen jalka ovenraossa lähdölle hallituksesta. Keskusta hinkuu sellaisia manööverejä, joka parantaisi heidän gallup kannatustaan. En tiedä oliko Saarikon ulostulo mm. kotitalouksien velkakatto asiassa. Hän oli vain huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta mutta konkreettisia toimia Saarikko ei ajo asiassa edistää valtiovarainministeriössä.

Tulevat aluevaalit (sote) sekä valtion 2021 budjettiratkaisut kuumentavat omalta osaltaan istuvan hallituksen painekattilaa, kun siihen liitetään vielä koronaepidemia. Hyiset poliittiset tuulet puhaltavat ehkä syksyllä poliittista kenttällä ja vielä kun poliittinen oppositio näykkii sekä nälvii hallituksen kintuilla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson palasi mammalomaltaan kesäkuun loppupuolella poliittisiin kehiin. Hänen mukaansa ilmastokysymykset ajavat nyt työllisyyskysymyksien edelle, joiden aika on Anderssonin mielestä keväällä-22. Ei ole helpot ajat poliittisella šakkilaudalla tällaisten enteiden ollessa ilmassa. Tällaiset linjaukset ovat poliittisia linjausvirheitä, jotka oppositio tulee käyttämään hyödykseen.

Luulen, että prässäys näistä asioista tulee olemaan ankaraa opposition toimesta sekä työantaja leiristä että median toimesta. Media lisää oman mausteensa tähän sopan hämmennykseen. Olen ollut huomaavina useissa asioissa, että media on asemoitunut mukamas tutkivan journalismin nimissä opposition poliittisen ryöpytyksen varjon alle.

Poliittiselle "näyttämölle"  on nostettu media toimesta erilaisia poliittisia kohukuplia myös Suomessa ja ulkomailla niillä herkutellaan yhtenään. Suomessa pääministerin aamiasgate nostettiin tarkoituksellisesti esille kunnallisvaalien alla, jolla toivottiin olevan vaikutusta pääministeripuolueen menestykseen vaalissa. Joka muuta väittää puhuu muunneltua totuutta ehkä politiikan tutkijat valaisevat asiaa tämän suhteen joskus myöhemmin.

Tietysti demokratiaan kuuluu, että päättäjät ovat tarkemman luupin alla. Silloin kuin se menee tarkoitushakuiseksi kansalaisten mielipiteeseen vaikuttamisyritykseksi, niin voidaan kysyä mitkä ovat moraaliset ja eettiset tarkoitusperät tiedotusvälineillä. Ns. vallanvahtikoiran olemuksesta on jo silloin luisuttu pitkälle demokratian kulkuun vaikuttamisessa kansalaisten keskuudessa. Toivottavasti olen väärässä, olen epäileväinen Tuomas poliittisten mannerlaattojen liikkuvuuden suhteen.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 290 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka