Koketeerata

Tiistai 29.6.2021 - FotoPena


blogikuva_26.4.2014.jpgSuomen kieli rikkaudessaan on vertaansa vailla, päivänä yhtenä törmäsin sanaan koketeerata Kielitoimiston sanakirjan mukaan se tarkoittaa; keimailla, keikailla ja esim. koketeerata sivistyneisyydellään. En ole kuuna päivänä kuulut edes tällaista sanaa mutta niin kuin entinen esimieheni sanoi ”tämänkään päivä ei ollut turha” kun uuden asian pariin eksyi.

Poliittisten ja yhteiskunnallisten asioitten kiertokulku hyrrää eteenpäin siitä huolimatta vaikka olemme helteisen kesän kourissa. Syksymmällä näemme, millaiseen asentoon puoluerintama kääntyy, kun ne ovat tosiasioitten edessä sekä kun eräät puolueet ovat valinneet johtajansa.

Yhteiskunnan talouspoliittiset haasteet eivät ole karkonneet minnekään ja koronaepidemia on edelleen keskuudessamme eikä se ole näillä näkymillä talttumassa. Todennäköisesti puolueet koketeeraavat kansalaisia, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden soten aluevaalit käydään maakunnissa 23.1.2022 (ennakkoäänestys 12. – 18.1.2022). Mielenkiintoista on nähdä millaisilla teemoilla puolueet liehakoivat meitä äänestäjiä pudottamaan juuri heidän äänestyslaariinsa äänestyslipukkeen. Puolueet hiovat joko nyt tai heti syksyn kynnyksellä kampanjointiaan.

Aluevaltuustoilla tulee olemaan merkittävä rooli, kun ne tulevat päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista niin, että Pihtiputaan mummokin saa nämä palvelut siinä kuin kaupunkien kaduilla tepastelevat kaupunkilaiset. Ratkaisevaa demokratian kannalta on se, että kansalaiset tietävät mistä he äänestävät, jolloin puolueitten vaalikampanjoiden tulee olla selkeitä, niin että heidän tavoitteensa tulevat esille aluevaltuustojen työlle. Poliittiselle keimailulle ei ole varaa, kun tätä uudistusta lähdetään toteuttamaan alueilla (maakunnissa).

Se on selvää, että poliittiset intohimot ovat korkealla, kun puolueet yrittävät sementoida valtaansa aluevaltuustoissa samalla puolueitten tulee varmistaa se, että aluevaltuustoehdokkaat ajattelevat koko maakunnan asukkaiden etua. ”Siltarumpu” ja nurkkakuntain ajattelu ei sovellu aluevaltuuston työlle. Huomioon tulee ottaa jokainen maakunnan asukas näitten palveluiden järjestämisessä. Uudet aluevaltuustot luovat kivijalkaa sote-palveluiden luomiselle maakunnan asukkaille niin, että nämä palvelut ovat tasavertaisesti saatavilla maakunnissa.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 296 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka