"Maailma on vaarojen karikko"

Maanantai 21.6.2021 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalainen rock-artisti Maija Vilkkumaa sanoo laulussa Ei:n tekstissä, että ”maailma on vaarojen karikko” sitä se on, kun verkkorikollisuus räjähtää hallitsemattomaksi. Päiviä sitten F-Securen Hyppönen varoitti massiivisesta tietomurrosta, joka kohdistuu suomalaiseen yrityksiin tai muihin henkilötietoja varastoiviin tahoin. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto oli lajissaan henkilötietoihin kohdistunut vakava tietomurtorikos, jonka tekijää (- jöitä) ei vieläkään saatu satimeen.

Pankkitoimintaan kohdistuneet huijaukset ovat yleistyneet mm. Tekniikka&Talous-lehti kertoo, kuinka kansalaisilta yritetään huijata OP:n ja Nordean pankkitunnuksia. Rikolliset hyödyntävät Internetin tarjoamia mahdollisuuksia kiristää tai huijata ns. helppoa rahaa ihmisiltä, jotka eivät ole varovaisia tai valppaita netissä. Nykyisillä rikolliskonnilla on helppoa, kun ei tarvitse entisajan kollegoiden tapaan lähteä yönselkään tiirikoimaan sekä etsimään varastamisenarvoista tavaraa. Nykyvarastelu saattaa olla, jopa maailman laajuista Internetin aikakaudella.

Toki varmaan vielä näitä entisajan konnia on liikkeellä mutta enimmäkseen he ovat kait sellaisia, jotka joko eivät osaa tai muista syystä hyödynnä tietokonepohjaista rikollista toimintaa. Yksityisen kansalaisen kannalta ”vaarojen karikot” ovat kasvaneet, kun koko ajan pitää olla varpaillaan ja epäillä kaikenlaisten asioitten aitoutta. Mitä sitten yksityinen kansalainen voi tehdä näitten karikoiden välttämiseksi? Ainakin sen, että aktiivisesti seuraa mm. pankkien tiedotteita.

Suomen Kyberturvallisuuskeskus luetteli nämä viisi asiaa, jotka itse voi tehdä mm. pankkiasioiden turvallisuuden takaamiksesi: ”Tee omalle verkkopankin osoitteelle selaimeesi kirjanmerkki, varmista selaimen osoiteriviltä, että osoite on pankin oma osoite, älä luota sokeasti hakukoneen antamiin tuloksiin, älä mene verkkopankkiin sähköpostilinkeistä tai tekstiviestistä ja käytä pankkisi mobiilisovellusta asiointiin”.

Nämä ohjeet muistamalla selviää näistä rikollisten nettiansoista toivon mukaan kohtalaisen hyvin. Verkkorikollisuutta kohdistuu, kaikissa muodoissaan, eri yhteiskunnan osa-alueisiin kuten yrityksiin, rahalaitoksiin, yhteiskunnan palvelurakenteisiin (liikenneyhteydet, energian saanti yms.) sekä kansalaisiin. Ikävintä tässä verkkorikollisuudessa on se, että koko ajan joudutaan olemaan varpaillaan erilaisten verkkouhkien vuoksi, joka on henkisesti ja taloudellisesti kuluttavaa eri yhteiskunnan rakenteille sekä kansalaisille.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 276 otsikko mukaan luettuna.

 

Avainsanat: Politiikka