Valtuustoblogi

Teksti: Pentti O. Pohjola 24.4.2018/ palaute

Kolme nostoa kokouksesta – Seinäjoen kaupunginvaltuusto 23.4.2018

Seinäjoen kaupunginvaltuusto kokousti maanantaina (23.4.) Areenassa kun kaupungintaloa rempataan. En ole seurannut hetkeen kokouksia joko ne ovat unohtuneet tai sitten ollut muuta tekemistä. Yllätyksekseni kokouslähetykset olivat siirtyneet YouTube-Seinäjoki kanavalle, suoralähetys toimi mutta uudelleen katselussa se alkaa aikajanalla n. 20.05 kohdalta.

Siirtyminen YouTube - kanavalle on hyvä muutos koska kokouksia voi seurata nauhalta heti eikä viikkojen päästä kuten aiemmin. Valtuuston istuntopöydällä oli asemakaava muutoksia, yksi virka tuli hakuun, kaupunginvaltuutettu Heikkilän (sd.) kirjallinen kysymys kaupunginhallitukselle ja henkilöstötilinpäätös vuodelta 2017. Kokouksen alussa kaupunginvaltuutettuja valistettiin Icehearts ry:n toiminnasta.

Yhdistys on valtakunnallinen ja se tekee työtä huono-osaisten nuorten parissa. Seinäjoella on yksi joukkue, jota sanaa he käyttävät ryhmistään. Tavoitteena on, että turvallinen aikuinen kulkee nuorten rinnalla 18-vuotiaaksi asti. Iceheartsin arvot: Pitkäjänteisyys, ammatillisuus, henkilökohtaisuus, lapsilähtöisyys, voimavarakeskeisyys ja joustavuus.

Maakunnan alueella on tarvetta uusille Icehearts joukkueille. Iceheartsin työllä on ollut tuloksia, jota tukee Terveyden Ja Hyvinvoinnin Laitos THL:n tekemä tutkimus vuodelta 2015. Valtuutetut kiittelivät kilvan Iceheartin tekemää työtä nuorten parissa. Asiaan liittyy myös se, että kaupungissa ovat kasvaneet nuorten ja lasten huostaanoton kustannukset. Mitään lupauksia valtuutetuilta ja kaupunginjohtajalta ei kuultu Iceheartin lisätukemiselle.

Asiaa toi lisäpontta valtuutettu Heikkilän (Sd.) kirjalliskysymys kaupunginhallitukselle 14 paikkaisen oman lastensuojeluyksikön perustamisesta. Jostain syystä asiassa on ollut monenlaisia mutkia, ettei vain vetkuteltaisi ja odotettaisi maakuntahallinnon syntyä, jolloin asia siirtyisi sen kontolle. Kaupunginhallituksen vastauksen lukea tästä. Yksikin jaloilleen nostettu huono-osainen nuori tuo kustannukset takaisin moninkertaisesti yhteiskunnalle. Asiaa tukevat kaupungin ja Iceheartsin kaltaisten järjestöjen toimet lastensuojelun piirissä.

Valtuutettujen kielenkannat avautuivat, kun käsiteltiin henkilöstötilinpäätöstä vuodelta 2017. He kiittelivät mm. työntekijöiden sitoutumista työhönsä ja sitä, että työntekijät ovat käyttäneet vastuullisesti viiden päivän omalla ilmoituksella sairauslomaa. Toki työntekijöiden kuormittavuus on lisääntynyt, kun henkilöstökuluissa on säästetty.

Lisäksi hallinnon tulisi olla varpaillaan, kun henkilöstö siirtyy työeläkkeille niin, että työpaikat olisivat kiinnostavia kun ”sukupolven” vaihdos työpaikoilla tapahtuu. Valtuuston asialista oli taputeltu runsaassa tunnissa. Valtuuston asialista ei herättänyt suuria tunteita ja kokous oli valjun oloinen. Suuremmat intohimot valtuutetuilla kohdistuvat kenties budjettiin tai kaupungin ”siltarumpuihin”.

Tausta-aineisto

Icehearts-toiminnan hyödyistä rohkaisevia tuloksia

https://www.icehearts.fi/ YouTube-Seinäjoki kanava

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200 – 350 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 317 otsikko mukaan luettuna.

Blogin kirjoittajan ohjeistus kommentoinnille

Blogin kirjoittaja pidättää oikeudet seuraavien asioitten arviointiin kommenteissa: 1. Nimimerkki kommentteja ei julkaista. 2. Omalla nimellä kirjoittajien kommentit hyväksytään, kun kirjoitukset noudattavat hyviä tapoja. 3. Kommentoi napakasti ja lyhyesti.

4. Kommentit saavat olla enintään 12 lauseen mittaisia. 5. Linkit, jotka viittaavat henkilöihin, kuvin tai ms. hyvien tapojen vastaisesti: jätetään julkaisematta. 6. Englanninkielisiä kommentteja ei julkaista 7. Jaottele teksti kappaleisiin / kommentin lukeminen on helpompaa. 8. Edellä mainittujen lisäksi kommenteissa sovelletaan tätä ohjeistusta.