"Hissun kissun"

Sunnuntai 4.6.2023 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaista laskemislorua mukailleen ” Entten tentten teelikamentten hissun kissun, vaapula vissun” oikeistohallituksen syntyminen Suomeen etenee pienen episodin jälkeen verkkaisesti, mutta kukaan ei oikein tiedä millaista keppiä ja porkkanaa on luvassa ”tulevaks vuodeks”. Pieniä tiedonmurusia on tihkunut julkisuuteen, joista sitten lähes ilta illan jälkeen televisioissa eri kokoon panoilla laskelmoidaan millaiset vyönkiristystalkoot ovat edessämme.

Se on selvää, että oikeistohallituksen ohjelma tulee olemaan karu mutta turhanapista kun sitä saa mitä on tilattu vaaliuurnalla. Toinen asia on se kohdistuvatko tulevan 77. hallituksen säästötalkoot oikeudenmukaisesti kaikkiin kansalaisiin niin se jää nähtäväksi. Muumipappa-Orpo on pitänyt koko ajan tiukasti neuvotteluohjakset käsissään, vaikka ne hiukan lipesivät otteesta, kun Perussuomalaiset nostivat äläkän maahanmuutto ja ilmastoasioista kesken hallitusneuvottelujen.

Hallituksen kasaajien pakeilla on käynyt 1068:n asiantuntijaa neuvottelujen aikana, onko siis ihme, että uutta hallitusta on jo kasattu kuukauden. Lisäksi on tehty valtion virkamiehille lukuisia tietopyyntöjä neuvottelupöydistä. Aikaa, siis kuluu näissä asiantuntija kuulemisissa. Myönnettäköön, että työ kuin työ pitää tehdä perusteellisesti eikä hutiloiden. Muutamia hallitusneuvottelija on jo ottanut hatkat neuvotteluista kuka mistäkin syystä, kun neuvotteluasetelmat eivät nappaa periaatteisiin.

Ihmeen hyvin Orpo on saanut pidettyä neuvottelut salaisina. Vaikka muutamat puolue-edustajat yrittivät käydä neuvotteluja sosiaalisen median kautta. Heidät palautettiin nopeasti ruotuun ja siellä he ovat pysyneet toistaiseksi.

Syntyykö tästä oikeistohallitus maahamme tätä ei voi vielä tietää mutta todennäköistä on, että tällainen hallituskoalitio on syntymässä Suomeen. Se on eriasia, istuuko Orpon hallitus neljää vuotta koska neuvottelujen kriisiytyminen jätti todennäköisesti Ruotsalaisen Kansanpuolue RKP:n liberaalikilpeen (vapaamielisyys, suvaitsevaisuus) tahroja.

Poliittiset jakolinjat Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja RKP:n välillä näyttävät ulospäin olevan ”isoja”. Ihmetellä voi millainen hallitusliima pitäisi sen kasassa koko neljän vuoden ajan, kun valtion budjettineuvottelut tai muut yhteiskuntaa ravistelevat kriisit tulevat eteen, joita mahdollisesti on edessäpäin.

Nyt työnsä lopettava 76:nen hallituksen syliin kaatui isoja kriisejä kuten koronapandemia sekä Venäjän hyökkäysota Ukrainaan että kotimaisen (ja ulkomaisen) taloustilanteen (inflaatio) heikentyminen. RKP:n puheenjohtaja ilmoitti eduskuntavaalien aikana, että he eivät mahdu Perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen. Olisi mielenkiitoista tietää mitkä tekijät tai asiat saivat heidät kääntämään takkinsa, kun Orpon kutsu hallitusneuvotteluihin otettiin vastaan RKP:ssä.

Se on selvää, että Kristillisdemokraatit ovat äänettömiä ”yhtiömiehiä” tulevassa oikeistohallituksessa koska se palvelee jo heidän poliittisia tavoitteitaan niin ettei suurta ääntä tarvitse pitää hallitustyössä.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 346 otsikko mukaan luettuna.