Kohuja

Sunnuntai 3.4.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgUrheilun päätäntäelinten yläkerroksissa kuohahtelee, kun Suomen Olympiakomitean pomo otti ja läksi pestiltään kohun saattelemana sekä toisessa tapauksessa mediatietojen mukaan on kyse Olympiakomitean hallituksen jäsenestä. Hän sanoi heipat hallitukselle tuoreeltaan asian tultua julkiseksi.

Suomalainen urheilu on ollut jonkun aika luupin alla, kun osa valmentajista tai urheilun liepeillä toimivista ovat toimineet moraalisesti arveluttavalla tavalla urheilutehtävissään. Tämä toisen tapauksen osalta tosiasiat ovat vielä Olympiakomitean herrain hallussa.

Mitä tämä kertoo urheiluyhteisöstä, kun erilaiset urheilijoiden seksuaalisen häirinnän tai muu vastaava epäasiallinen käytös on arkipäivää. Samalla kun olympiakomitean johtajat patsastelevat julkisuudessa autuaan tietämättöminä mitä selustassa tapahtuu tai sitten tietävät muttei heillä ole rohkeutta laittaa selustaa järjestykseen ennen kuin asia tulee julkiseksi. Olympiakomiteassa on ns. likapyykin pesun aika ja toivottavasti tulos on se, että epäasiallinen käytös puhdistetaan ylhäältä alas asti.

Nyt tutkintaa epäasiallisesta käytöksestä suoritetaan uutislähteiden mukaan Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n ohjauksessa ulkopuolisella tutkinnalla. Kummallista tässä ensimmäisessä tapauksessa on se, että Olympiakomitean herrain ja rouvien tiedossa on ollut huippu-urheilujohtajan epäasiallinen käytös mutta silti hänet valittiin jatkopestille huippu-urheiluyksikön johtajan tehtävään.

Siinä on vedetty samalla kölihaalauksella olympiakomitean ohjenuora ”Urheillaan ihmisiksi - Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma 2020–2024”, jossa todetaan mm. että ”Urheilu tuottaa iloa ja positiivisia kokemuksia. Yksikään ei koe kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä”.

Olympiakomitean varapuheenjohtaja Multala voihkii nyt julkisuudessa, että ”Kuinka pystymme rakentamaan luottamusta uudestaan?” (Yle uutinen 31.3.2022). Miten luottamusta luodaan, kun johtohenkilöt eivät tiedä johtamansa organisaation taustatapatumista mitään tai sitten ovat mukamas tietämättömiä. Olisiko syytä vetää herrain sekä rouvien johtopäätöksiä ja erota tehtävästään. Olympiakomitean johtoon tulisi valita vahvoja urheilujärjestöjen vetäjiä ja heivata sivuun poliittiset pasteeraajat.

Joka tapauksessa vie vuosia puhdistaa tahrat Olympiakomitean ja urheiluyhteisön maineesta. Toisekseen millaiset vaikutukset tahriintumisella on urheilujärjestöjen sekä Olympiakomitean kenttätyölle urheiluyhteisöissä sekä taloudelliselle tuelle, jota on haettava myös yritysmaailmasta. Yritysmaailman taloudellinen tuki on välttämätön nykyhetken huippu-urheilussa tai urheilujärjestötoiminnassa. Sen näyttää vain aika millaiset seuraamukset kohulla on urheilulle mutta tällaiset kohut eivät lupaa hyvää suomalaisille urheiluyhteisöille, jos mainehaittoja käsitellään urheilujärjestöissä puolivillaisesti.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 308 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: FotoPena