Erikoisjännää

Sunnuntai 6.2.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgPekingin olympialaisissa kisataan täydellä vauhdilla erilaisten talvilajien parissa ja Euroopassa ollaan erikoisjännässä tunnelmassa, kun armeijat liikkuvat erialueilla keskistä Eurooppaa. Vielä ei tiedetä mihin tämä johtaa tuleeko sotilaallisia iskuja lännen tai idän välillä. Ehkä ei ainakaan kahden viikon aikaikkunassa. Oletettavaa on, että Kiinan Xi Jinpingin ei halua sotilaallista häiriötilaa Euroopassa Olympiakisojen aikana.

Venäjän Putin oli Pekingissä kisojen avajaispäivänä ja todennäköisesti herrat keskustelivat myös tästä aiheesta. Xi Jinping lupaili Putinille tukea niin, ettei Nato saisi laajentua enää itään päin. Mikä tuen osoituksen hintalappu se on vain arvailujen varassa koska tunnetusti herrojen kotimaat eivät ole demokraattisia valtioita.

Kiinan johtaja Xi Jinpingille on tärkeää kiillottaa julkisuuskilpeään Olympialaisten avulla koska tunnetusti maan ihmisoikeusasiat on poljettu lokaan. Olympialaiset pitäisi olla urheilijoiden kamppailua toisiaan vastaan urheiluherruudesta mutta valitettavasti politiikka ja taloudelliset intressipiirit sekä urheiluorganisaatiot ovat kietoutuneet tiukasti yhteen. Muunlaiset väitteet, puheet tai kirjoitukset tässä asiayhteydessään ovat potaskaa. Toki on sanottava, ettei nykyisenkaltaisia olympiakisoja kyetä järjestämään ilman kovia taloudellisia panostuksia ja siinä vaiheessa talouden intressipiirit tulevat mukaan. Eivätkä hekään hyvää hyvyyttään ole mukana. Olympialaisissa on aina taloudellisesti hyödyn tavoittelua suuntaan taikka toiseensa, joka tukee mukana olevien yritystoimintaa.

Mielenkiitoista olisi tietää millaisia keskusteluja kisapaikan valinnasta Kansainvälinen Olympiakomitea KKO on käynyt, kun he ovat päättäneet viedä talviolympialaiset Kiinaan 2022. Kisamaan valinnassa, vuodelle 2022, loppusuoralla olivat Kiinan Peking ja Kazakstanin entinen pääkaupunki Almaty. Hakijamaita oli useampia mutta he vetäytyivät yksikerrallaan, ketkä ne olivat ovat jääneet hämärän peittoon.

Olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah voisi valaista asiaa mutta tuskin hän sitä tekee, vaikka antaa itsestään pulmusen kuvan KOK:n lihapatojen äärellä on kylläistä hyöriä. Kolmien edellisten olympiakisoja ovat synkistäneet (Sotshin, Pekingin kesäkisat ja Rion olympialaisia) syytökset ympäristön tuhoamisesta, ihmisoikeuksien polkemisesta tai korruptiosta, kun kisapaikkoja on rakennettu kisamaissa.

Vuoden 2022 kisapaikkavalinnan loppusuoralla olleet eivät kanna kunnianviittaa ihmisoikeuskysymyksissä eivätkä ne ole demokraattisia maita. Herää kysymyksiä mitkä ovat olleet KOK:n valintakriteerit, kun he ovat päätyneet valitsemaan vuoden 2022 olympialaisten kisapaikaksi Pekingin. Ranskalaisen Pierre de Coubertin, ajatuksista syntyneet olympialaiset ovat liukuneet kauas hänen ihanteistaan; Citius, altius, fortius (suom. nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin/rohkeammin), joka on Olympialiikkeen tunnuslause. Tunnuslauseen kehitteli nykyaikaisten olympialaisten käynnistäjä, paroni Pierre de Coubertin, vuonna 1894 (Lähde: Wikipedia).

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 340 otsikko mukaan luettuna.