Väärin sammutettu

Sunnuntai 30.1.2022 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgKaikkien tiedossa oleva koronaepidemia jyllää meillä sekä muualla tartuntaluvut ovat karmaisevia. Toistaiseksi terveydenhuoltomme on selvinnyt sairaaloissa olevien hoidosta. Viranomaiset ja valtiovalta ovat rajoittaneet yhteiskunnan toimintoja tarkoituksenaan hillitä epidemian kulkua maassamme. Rajoitukset ovat vaikuttaneet eritavoin erilaisten toimintojen osalta kuten ravintolat, tapahtumat sekä muut yleisötilaisuudet.

Viimeaikaiset päätökset höllentävät, joitakin rajoituksia mutta se ei ole saanut hurraa huutoja mm. ravintola-alalta sekä kulttuurialalta heidän mielestään epidemiaa sammutetaan väärällä tavalla. Koko kaksivuotisen pandemia ajan ensimmäisen vuoden yksituumaisuuden jälkeen eräät oikeistopoliitikot, kulttuuriväen edustajat sekä ravintoloitsijat lähtivät laukalle arvostellessaan viranomaispäätöksiä tai hallituksen toimia tässä asiassa. Hyvä se on tietysti huudella puskista, kun epidemian kampeamisessa ei ole itsevastuussa.

NoHo Partnersin ravintolaketjun toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan ”sosiaali- ja terveysminiteriö on mafia, joka johtaa Suomea”. (MTV-uutiset 28.1.22) Aika rajuväite. Vastakysymys ko. henkilölle; millainen isku se olisi ollut yhteiskunnalle, jos epidemiaa ei olisi yritetty hillitä millään tavoin tai kepeästi kuin nyt. Tähän kysymykseen ei todennäköisesti saada ko. herralta vastauksia.

Viranomaiset ovat korostaneet, että epidemiarajoitusten purkamisessa tulee olla maltillinen, ettei jouduta sellaiseen tilanteeseen, että rajoituksia joudutaan jälleen kiristämään. Viime kesänä oli sellainen tunnelma, että nyt koronasta päästiin tai ainakin se helpottuu mutta toisin kävi, tartuntaluvut lähtivät nousukiitoon syksyn edetessä kohti loppuvuotta. Luvut ovat olleet, jopa korkeimpia nyt kuin silloin kun epidemia rantautui Suomeen.

Asiantuntijoiden mukaan virukset kiertävät Suomea ja maailmaa enemmän tai vähemmän sekä talttuvat että ryöpsähtävät jälleen valoilleen. Lohdullista on kuitenkin se, että lääketiede ponnistelee lääkkeiden kehittämiseksi ihmisten erilaisten vakavien tautimuotojen torjumiseksi. Toki lääketeollisuus ei tee hyvää hyvyyttään sitä, kun lääketeollisuudessa pyörivät miljardivoitot. Ajan pitää vain kulua ja meiltä kaikilta vaaditaan turnauskestävyyttä, kun pandemioiden hillitsemiseen ei ole taikasanoja, jolla ne saataisiin pysäytettyä. Mutta virukset pitää saada pidettyä kurissa niin, ettei ne uhkaa laajamittaisesti meidän henkeämme ja terveyttä lyhyellä eikä pitkällä tähtäimelle.

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 282 otsikko mukaan luettuna.