Kuralla?

Sunnuntai 28.4.2024 - FotoPena


blogikuva_26.10.2014.jpgSuomalaisia uutisia tai ajankohtaislähetyksiä seuratessa tulee sellainen käsitys, että kansantaloutemme ja siinä sivussa valtiotalouden kehykset ovat kuralla. Ylös pääsyä tästä talouden kuralammikosta ei ole muuta tietä kuin kurjistaa kansalaisten elämää entistä enemmän - kuulemma. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Marttinen pelottelee jo meitä valtionbudjetin nyt jo tehtyjen leikkauksien lisäleikkauksilla ja veronkiristyksillä Ylen A-talkin keskustelussa.

Karvasmanteli tässä Kokoomukselle on se, että jos Euroopan Unioni EU ottaisi Suomen taloussyyniin, joka on epätodennäköistä sanovat jotkut taloustieteilijät. Olisihan se tietysti nöyryyttävää ”talousguru”-puolue Kokoomukselle, jos heidän hallituskaudellansa EU syynäisi Suomen valtiotalouden pitoa. Sivusta katsottuna se näyttää olevan pakko-oireilua Kokoomukselle, että se pelottelee kansalaisia, Suomen joutumisesta EU:n taloustarkkailuun. Aika näyttää millaiset sakset valtionbudjettia kohtaa lähestyvät lähitulevaisuudessa.

Kaikki liittyy kaikkeen valtionbudjetin nykyleikkaukset näyttävät sellaiselta taviksen näkökulmasta katsottuna, että hallitus Kokoomuksen johdolla romuttaa terveys- ja sosiaalipalvelumme niin, että he hivuttavat pikkuhiljaa ihmiset KELA-korvauksien avulla yksityisille terveysasemille, jolloin todellisuudessa me vedonmaksajat maksamme yksityisien lääkäriasemien palvelut ja taloudelliset voitot mutta missä suhteessa kukin niin se on eriasia. Keskusteluissa ei ole ollut millään muotoa työterveyspalvelut, joka on luonut jo kahdenkerroksen väen terveyspalvelut, kun työterveysasemille pääsee potilas jo melkein saman päivän aikana saamaan kiireettömiä terveys tai sosiaalipalveluja.

Suomi on läpikotaisessa myllerryksessä mm. valtion budjettileikkauksien seurauksena näytetään sadoille valtion työntekijöille ovea työstään. Kenkään ei vielä tiedä millaiset seuraukset sillä on yhteiskunnan asioitten sujumiseen. Sellainen asia on tiellä tietämättömillä, että onko näistä budjettisaksimisista tehty vaikutusarviointeja riittävästi niin, että millaiset seuraukset niillä on esim. hyvinvointialueille. Ruotsalainen Kansanpuolue RKP sai Pietarsaaren ja Raaseporin sairaaloiden yöpäivystykset pysymään ennallaan, kun näiden sairaaloiden potilaat ovat ehkä enimmäkseen äidinkieleltään toisen kotimaisen kielen puhujia. Sitä ei tiedetä, millaista ruuvia RKP käytti Pietarsaaren ja Raaseporin sairaaloiden kohdalla, ellei jokin muistelmiaan kirjoittava poliitikko paljasta niitä vuosien päästä.

Monesta tuutista kerrotaan, ettei sairaalaverkon karsiminen toisi niitä kuuluisia säästöjä mitä nyt haetaan eli onko tässä siis se kuuluisa savuava ase, kun vaikutusarviointeja ei ole tehty, että millaisia säästäjä tai lisäkuluja sairaalaverkon alasajolla tulee olemaan. O tempora, o mores (suom. Oi aikoja, oi tapoja” (Rooman senaatille Ciceron puheesta lainaus).

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 322 otsikko mukaan luettuna.

Avainsanat: Politiikka