Valtuustoblogi 20.3.2017

Teksti: Pentti O. Pohjola

Valtuutetuilla tunnin keikka

Palaute kirjoituksesta tästä linkistä

Seinäjoen kaupunginvaltuuston esityslistalla (20.3.2017) oli kymmenen päätösasiaa päätettävänä muttei siinä kauan valtuutettujen sanat helisseet, kun ne olivat paketissa, noin tunnin kesti heidän istuntonsa.

Yksi päätettävä asia oli mm. vuoden 2016 talousarvion määrärahojen ylitykset. Kahden puheenvuoron verran se avasi valtuutettujen kielenkantoja. Valtuutettu Kuvaja (kok.) kyseli, että olisiko sosiaali-ja terveysmenojen säästöjä voinut kohdentaa lastensuojeluun niin, ettei aluehallintovirastolta olisi tullut uhkasakkoa (200 000 €) kaupungille.

Aluehallintoviraston uhkasakko on tullut siitä, kun Seinäjoki ei ole kyennyt noudattamaan lainsäädännössä olevia ehdottomia aikarajoja lastensuojeluilmoitusten selvittämisessä. Valtuutettu Sihto (Keskusta) kiipesi puhujakorokkeelle sosiaali-ja terveyslautakunnan puheenjohtajan ominaisuudessa ja kertoi, että nämä säästö ovat aiheuttaneet keskustelua lautakunnassa.

Sihdon mukaan pitää paremmin pystyä tasapainoittamaan palveluja käytettävissä olevan budjetin mukaan. Lautakunnassa oli poristu siitä, että onko säästetty oikeista kohdista. Vt. toimialajohtaja Rannan mukaan säästöjä ei ole tehty pakkoratkaisuin eikä työntekijäin selkänahasta kiskomalla vaan tehtäviä on resursoitu (voimavarojen suunnittelu ja järjestäminen). Lisätyövoimaa on hankittu, kun aluehallintovirastolta tuli uhkasakko sekä sosiaalityöntekijöiden virkoja on lisätty.

Ranta muistutti vielä siitä, että virat eivät täyty heti kun valtuusto on niin päättänyt vaan valmistelu virkojen täyttämiseen vie oman aikansa. Ilkka-lehden mukaan (17.3.) määräajat eivät vieläkään ole kunnossa ja todennäköisesti 200 000 euron sakko laukeaa kaupungin maksettavaksi. Loput käsittelyt asiat menivät lähes yhdessä nuijan kolkkeessa, puheenjohtajan kopautellessa ne pöytään kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

Kaavamuutospäätöksessä, joka koskee Törnävän ja Koskenalan sairaala-alueiden aluetta syntyi pienet valtuutettujen sanaturnajaiset. Törnävän "piirimielisairaalan" toiminnot keskittyvät Keskussairaalan yhteyteen ns. psykiatrian M-taloon vuoteen 2021 mennessä.

Alueen kehittäminen käynnistyy, kun kaupat alueesta ovat satamassa mutta kaupunginlakimies Jokisen mukaan sairaanhoitopiirillä ja kaupungilla on miljoonien näkemysero vielä alueen sekä sen rakennuskannan hinnasta. Alueen ostosta on neuvoteltu vuodenvaihteesta saakka sairaanhoitopiirin kanssa.

Valtuutettu Wallin (Sd.) näki äärimmäisen kannatettavana Törnävän alueen kehittämisen kuten myös valtuutettu Sihto. He kehottivat kiirehtimään kauppaa, jottei sosiaali-ja terveyspalvelut (sote) sekä maakunta uudistus sotke suunnitelma, kun ne ovat kaatumassa päälle 2019.

Silloin alueen hallinnointi siirtyy uudelle maakuntahallinnolle, ellei alue ole kaupungin omistuksessa. Valtuutettu Ristilä loihe (ryhtyi) lausumaan, että Sosiaali-ja terveysministeriö on antanut luvan ko. investoinnille niin, että sote/maakuntauudistus ei vaikuta tähän Törnävän alueen hankkeeseen.

Käsittelemättömiä valtuustoaloitteiden (2016) kohdalla valtuutettu Kattelus (Keskusta) äimisteli "tehtailemiensa" aloitteiden kohtaloa mutta valtuuston puheenjohtaja Ojaniemi ohjasi hienovaraisesti mutta lempeästi puoluetoverinsa oikeille poluille. Sanomalla, että aloitteet ovat kaupunginhallituksen tiedonanto ja niihin on tarkoitus palata seuraavissa valtuuston kokouksissa.

Aloitteita valtuutetut myös tekivät vielä valtuustokauden loppusuoralla. Perusuomalaisten valtuutettu Kujala esitti Nurmon vanhan keskustan liikekeskuksen ns. "torialueen" kunnostamista. Sähköpistokkeita pitää saada lisää kun "torilla" käy silloin tällöin kala-ja lihakauppias.

Sinänsä kannatettava ajatus mutta kun ko. valtuutettu on ollut sangen vaitonainen koko valtuustokauden niin, ettei vaan nyt kutkuttanut puheenpitoon kateederilla (puhujakorokkeella) lähestyvät kuntavaalit. Samalainen maku jäi myös muista tehdyistä aloitteista mutta uskotaan, ettei valtuutetuilla ollut "ketunhäntä" kainalossa.

Tausta-aineisto

Ilkka-lehti julkaistu 12.10.2016 (Päivitetty 17.03.2017) Avi uhkaa Seinäjokea 200 000 euron sakolla

Yle Uutiset 20.3.2017 Seinäjoella psykiatrinen hoito keskittyy "sairaalanmäelle" ja Törnävä saa uuden elämän

Vuoden 2016 talousarvio määrärahojen ylitykset

Käsittelemättömät valtuustoaloitteet vuonna 2016

Asemakaavan muutoshakemus; Huhtala 14 kortteli 66 Psykiatria

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan
toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200 – 350 sanaan niin, että
Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 429 otsikko mukaan luettuna.

Blogin kirjoittajan ohjeistus kommentoinnille

Blogin kirjoittaja pidättää oikeudet seuraavien asioitten arviointiin kommenteissa: 1. Nimimerkki kommentteja ei julkaista. 2. Omalla nimellä kirjoittajien kommentit hyväksytään, kun kirjoitukset noudattavat hyviä tapoja. 3. Kommentoi napakasti ja lyhyesti.

4. Kommentit saavat olla enintään 12 lauseen mittaisia. 5. Linkit, jotka viittaavat henkilöihin, kuvin tai ms. hyvien tapojen vastaisesti: jätetään julkaisematta. 6. Englanninkielisiä kommentteja ei julkaista 7. Jaottele teksti kappaleisiin / kommentin lukeminen on helpompaa. 8. Edellä mainittujen lisäksi kommenteissa sovelletaan tätä ohjeistusta.