Seinäjoen kaupunginvaltuusto 23.10.2017

Teksti: Pentti O. Pohjola

Palaute kirjoituksesta

Nuijan kumu ja suurin uutinen

Seinäjoen kaupunginvaltuusto kokousti maanantaina (23.10) Seinäjoki Areenassa. Kokouslista oli lyhykäinen, kun viimeinen nuijan kopautus kajahti, puheenjohtaja toimesta, pöytään klo 18.08.
Puheenjohtajan tapa johtaa kaupunginvaltuuston kokousta on rouheanlainen, kun sitä vertaa entiseen valtuuston puheenjohtajaan Kati Ojaniemeen (Kepu) ja hänen tyylikkääseen johtamistapaansa.

Monessa valtuustoryhmässä oli varamiehityksiä varsinaisten valtuuston jäsenien ollessa poissa kokouksesta. Seinäjoen kaupunginvaltuustoon tuli uusi ryhmä. Seinäjoen Kansalaispuolue yhdellä edustajallaan eli hän on Pia Kattelus, joka on ryhmänsä ainoa edustaja. Hänet erotettiin Kepun valtuustoryhmästä joku aika sitten. Kansalaispuolue on Paavo Väyrysen luomus puoluepolitiikkaan, kun hänellä ei ole näkyviä paikkoja Kepussa, vaikka sen kunniapuheenjohtaja onkin.

Kattelus toimii Kansalaispuolueen varapuheenjohtajana. Seinäjoen Kepun aikaiset mandaatit hänellä näyttävät säilyvän. Hänen ilmoituksen mukaan hän toimii edelleen mm. kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana. Kepun valtuustoryhmä näyttää käsittelevän silkkihansikkain Katteluksen Kansalaispuolue asiaa jostain syystä. Julkinen poliittisen likapyykin pesu on tietysti ikävää kelle tahansa puolueelle.

Suurin uutinen valtuuston kokouksessa kuultiin, kun käsiteltiin Seinäjoen Energian välintilipäätöstä. Se tulouttaa omistajalleen, kaupungille, tietyn summan liikevaihdostaan vuosittain. Rahoitusjohtaja Honkola ilmoitti valtuutettu Sihdolle (Kepu), että 10 miljoonan euron tuloutus vastaa veroprosentissa yhtä (1) prosenttia eli se vaikuttaa Seinäjoen asukkaiden kunnallisveroon.

Muissa esityslistan kohdissa kuului vain puheenjohtaja Heinosen (Kok.) nuijan kumu, kun valtuutetut siunasivat asiat kaupunginhallituksen esitysten mukaisesti. Siinä rapsahtelivat päätökseen kiinteistökaupat Seinäjoen koulutuskuntayhtymän kanssa, asemakaavamuutokset sekä henkilöstöasiat että luottamushenkilöiden eroanomukset.

Valtuuston kokoukset eivät olisi tietysti mitään ilman valtuutettujen tärkeinä pitämiä valtuustoaloitteita. Valtuutettu Koivisto (Kok.) teki valtuustoaloitteen kulmakuntansa tieasioista, valtuutettu Sirkka Penttilä (Sd.) teki valtuustoaloitteen defibrillaattorien (sydänpysähdyksen elvytyslaite. ”Sydämenpysähdys on eräs Suomen ja EU:n tavallisimpia kuolinsyitä. Sen uhriksi Suomessa joutuu vuosittain yli 5 000 henkilöä”.) hankinnasta kaupungin omistukseen. Valtuutettu Tenkula (Sd.) teki aloitteen vähän liikkuvien lasten palvelurakenteen kehittämisestä kaupungissa.

Tulevissa kokouksessa varmaan puhetta riittää, kun esillä on kaupungin budjetti mutta sekin taitaa olla poliittisissa rattaissa niin jauhaantunut, että kuullaan vain ryhmäpuheenvuorot. Yleensä kaupunginbudjetti aiheuttaa poliittisia intohimoja valtuutetuissa mutta se jää nähtäväksi millaiseen puherulettiin valtuutetut innostuvat budjettikirjan ollessa käsittelyssä – sitä odotellessa.

Kirjoituksen tekniset tiedot
Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200 – 350 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 308 otsikko mukaan luettuna.