Valtuustoblogi Puolitoista tuntia

Teksti: Pentti O. Pohjola 25.2.2017

Seinäjoen kaupunginvaltuuston istunto kesti maanantaina (20.2.) puolitoista tuntia. Listalla oli useita eritahojen lainatakauksia sekä kaavapäätöksiä.

Seurasin poikkeuksellisesti kokousta paikan päällä, kun valtuusto palasi evakosta takaisin kaupungintalon valtuustosaliin. Valitettavasti pysytyin seuraamaan kokousta valtuutettujen selän takaa, joten kehonkielen lukeminen valtuutettujen ilmeistä oli vaikeampaa.

Muutamia huomioita kuitenkin siitä: valtuutettujen muotikuningatar oli valtuuston puheenjohtaja Kati Ojaniemi (Keskusta). Meidän valtuustolla on tyylitietoinen ja napakka puheenjohtaja. Toinen huomio tulee Perusuomalaisten valtuustoryhmästä. Ryhmän jäsenten välit näyttävät olevan jäätävät. He olivat ilmeiltään kuin viimeisellä tuomiolla olevia ihmisiä.

Asioitten käsittely sujui kaupunginhallituksen esitysten tahdissa. Varsinainen runosuoni puhkesi valtuuston keskellä ja oikealla kun käsiteltiin kaupungin henkilöstön työhyvinvointikyselyn tuloksia ja asemakaavalaajennuksen ulottamista Kärkeen lähinnä Eskoon alueelle. Kaupungin kaavoitusosastolla unelmoidaan, että kaupunginosassa on 15. 000 asukkaan kaupunkilähiö 20-30 vuoden kuluessa.

Kritiikkiä kaavoitustahdista tuli keskeltä ja oikealta kun pitäisi kuulemma keskittyä kantakaupungin tiivistämiseen. Aiemmin nämä ryhmät ovat suorastaan vastustaneet Seinäjoen keskustan rakennuskannan tiivistämistä. Kaupunginjohto vastasi, että kaavoituksella luodaan tonttivarantoa eikä alueille ole tarkoitus tässä ja nyt investoida mm. kunnallistekniikkaan. Rakentamisen hoitaa yksityinen kysyntä.

Kaupungin työhyvinvointikeskustelussa korostettiin hyviä tuloksia, kun tuottavuus on nousut mutta valtuutettuja ei tyydyttänyt lausuma siitä, että kaupungissa pyritään kunta-alan keskiarvoon työhyvinvoinnissa. Heidän mielestään Seinäjoen tulee pyrkiä johtavaksi työhyvinvointi kaupungiksi Suomessa. Keskustelussa oikealta ja keskeltä oli kuultavissa hieman kuntavaalien läheisyyden tuulahduksia.

Erityisesti mieltäni lämmitti se, että kaupunginhallitus esitti valokuvaaja Kalevi A. Mäkisen Seinäjoki kokoelman ostamisesta kaupungille. Mahtava kulttuurihistoriallinen teko kaupungilta. Seinäjoki kokoelma käsittää yli viisituhatta otosta ja ajallisesti ne sijoittuvat vuosille 1950 – 2000. Kokoelman hinnaksi oli neuvoteltu 25.000 euroa, jonka valtuusto hyväksyi mukisematta.

Valokuvien kappalehinnaksi muodostuu 5 € valokuva x 5000 on 25.000 ja ei aivan sitäkään, kun kyseessä on yli 5000 valokuvaa. Hinnaltaan todella halpa kulttuuriteko ja sopimukseen liittyy vielä rajaton käyttöoikeus kaupungille. Kokoelma tuo esille hienolla tavalla Seinäjoen kehittymisen kurakauppalasta moderniksi maakunnan veturiksi.


Tausta-aineisto

Kaupungin henkilöstön työhyvinvointi Eskoon asemakaava Itikan asema kaava

Valokuvaaja Mäkisen kokoelma

Palaute

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200 – 350 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 255 otsikko mukaan luettuna.

Blogin kirjoittajan ohjeistus kommentoinnille

Blogin kirjoittaja pidättää oikeudet seuraavien asioitten arviointiin kommenteissa: 1. Nimimerkki kommentteja ei julkaista. 2. Omalla nimellä kirjoittajien kommentit hyväksytään, kun kirjoitukset noudattavat hyviä tapoja. 3. Kommentoi napakasti ja lyhyesti.

4. Kommentit saavat olla enintään 12 lauseen mittaisia. 5. Linkit, jotka viittaavat henkilöihin, kuvin tai ms. hyvien tapojen vastaisesti: jätetään julkaisematta. 6. Englanninkielisiä kommentteja ei julkaista 7. Jaottele teksti kappaleisiin / kommentin lukeminen on helpompaa. 8. Edellä mainittujen lisäksi kommenteissa sovelletaan tätä ohjeistusta.