Kaupunginvaltuusto Areenassa

Teksti: Pentti O. Pohjola 31.1.2017

Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokousta seurasin jälleen tauon jälkeen maanantaina (30.1.). Internet lähetys tuli tällä kertaa Seinjoen Areenalta. Kaupungintalo on rempattavana, kuten ehkä olette nähneet sen olevan peitteiden alla.

Valtuusto valitsi entisen puheenjohtajiston (Ojaniemi Kesk., Mäki-Hakola Kok. ja Heikkilä Sd.) ja istuvan kaupunginhallituksen lopuillaan olevaksi valtuustokaudeksi, kunnallisvaalit ovat huhtikuussa tänä vuonna.

Keskustan Hokkanen ehdotti valtuuston puheenjohtajat valtuutetuille, näin oli sovittu valtuustoryhmien välillä. Mäki-Hakolaa esittäessään hän äityi kehumaan häntä vuolaasti. Onnitellen mm. siitä, että hänet oli valittu kokoomusryhmän puheenjohtajaksi.

Samalla ylitsevuotavan kohteliaasti hän kehui Mäki-Hakolaa siitä, että hänestä on kehkeytynyt sulavalinjainen seinäjokelainen päätöksentekijä. Vaikka kuntaliitoksen aikoina hän vastusti kimppaan menoa viimeiseen saakka. Mäki-Hakola myhäili vienosti Hokkasen kehupuheen aikana.

Muuten tunnelma salissa näytti valtuutettujen keskuudessa olevan jokseenkin nyreä. Valtuutetut vain räpläsivät tablettitietokoneitaan eivätkä kuunnelleet kollegojensa puheenvuoroja. Valitettavasti tablettien käyttöä ei voi kieltää istunnon ajaksi, kun kaikki valtuuston kokousasiat ovat näissä laitteissa.

Valtuuston esityslistalla oli mm. avustusanomus elokuvantekoa varten tammisunnuntain 1918 tapahtumista Etelä-Pohjanmaalla. Elokuvan kokonaisbudjetti on 350 000 euroa ja avustusta myönnettiin 25 000 euroa elokuvalle.

Käsittelyn yhteydessä Kokoomuksen Rintamäki tietenkin kannatti esitystä mutta samalla hän kyseli Suomen hevosien perään niitä voitaisiin käyttää kuulemma filmauksissa. Hänen mukaansa valtuuston puheenjohtajalla on niitä kolme. Lisäksi hän pyysi keskustelun kuluessa valtuutettuja nostamaan kätensä pystyyn, jonka isä on ollut ”vapaussodassa”. Käsiä nousi vain yksi hänen omansa. Hupaisa veikko tämä Rintamäki, vaikka kasvot ovat aina vakavan hartaat kokouksissa.

Asioitten edetessä valtuuston listalla käsittelyyn tuli lastensuojelukysymykset. Aluehallintovirasto on antanut noottia lastensuojelun pitkistä käsittelyajoista kaupungissa. Valtuusto päätti perustaa kaksi sosiaalityöntekijän virkaan ratkaisemaan ongelmaa.

Asia on ollut lähes kestoaihe valtuuston kokouksissa ja silti yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla n. 70 asiakkaan ”avointa kirjaa” kuten valtuutettu Riikilä (sd.) sanoi. Hän arvioi, että nykyisellä henkilökunta määrällä sosiaalityöntekijät vain sammuttavat ”tulipaloja”.

Valtuutettu Kattelus (Kepu) kaipasi ennaltaehkäisevään työhön panoksia. Herää kysymys mikseivät valtuutetut eivät ole ponnekkaammin ajaneet ennaltaehkäisevään sosiaalityöhön kaupungin panostuksia vai onko tähän iskenyt se kuuluisa säästöleikkuri.

Lapsiperheiden kotipalveluun Seinäjoella tulee löytää lisäresursseja, muuten tämä ennaltaehkäisevä sosiaalityö on vain haaveilevaa pilvilinnaa sekä kestopuheen aihe tulevissa valtuuston kokouksissa tai Aluehallintoviraston huomautuksissa. Ihmettelin asian käsittelyn yhteydessä miksei Kristillisdemokraattien senaattori Nummensalo ottanut kantaa asiaan. Hän on ainakin joskus profiloitunut sosiaalityön kysymyksissä, nyt hän tyytyi vain seurailemaan puheita ”pääsisi jo täältä kotiin ilmeellä”.

Valtuusto oli myös Intoa täynnä siis Into Seinäjoki Oy:n ja kaupungin välisen tavoite- ja palvelusopimuksen toteutuminen sekä kehittämispalveluiden rahaliikenne oli käsittelyssä. Innolla menee hyvin kuten liitteenä olevasta asiakirjasta voi lukea.

Yllätys oli se, että yhtiön toimitusjohtaja Kantonen oli selvittämässä Innon menestystarinaa valtuutetuille tällaista ei ole usein nähty, että virkamies on paikalla esittelemässä käsiteltävää asiaa.

Keskustelussa Kokoomuksen Haapasalmi sanoi, että yhtiöllä on 10 miljoonan budjetti ja siitä veronmaksajien osuus on 15 prosenttia. Komiaa on Seinäjoella, kun vielä se Vapon hiilitehdas saataisiin Seinäjoelle, niin jovain kyllä henkselit paukkuisivat.

Tausta-aineisto

Seinäjoen kaupungin ja Into Seinäjoki Oy:n välisen vuoden 2016 tavoite- japalvelusopimuksen toteutuminen ja kehittämispalveluista maksettavahinta/talousarviomuutos vuodelle 2016.

Avustusanomus tammisunnuntain 1918 tapahtumista Etelä-Pohjanmaallakertovan elokuvan toteuttamiseen/talousarvion muutos.

Into Seinäjoki Oy

Vapon Hiilitehdas

Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200 – 350 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 435 otsikko mukaan luettuna.

Blogin kirjoittajan ohjeistus kommentoinnille

Blogin kirjoittaja pidättää oikeudet seuraavien asioitten arviointiin kommenteissa: 1. Nimimerkki kommentteja ei julkaista. 2. Omalla nimellä kirjoittajien kommentit hyväksytään, kun kirjoitukset noudattavat hyviä tapoja. 3. Kommentoi napakasti ja lyhyesti.

4. Kommentit saavat olla enintään 12 lauseen mittaisia. 5. Linkit, jotka viittaavat henkilöihin, kuvin tai ms. hyvien tapojen vastaisesti: jätetään julkaisematta. 6. Englanninkielisiä kommentteja ei julkaista 7. Jaottele teksti kappaleisiin / kommentin lukeminen on helpompaa. 8. Edellä mainittujen lisäksi kommenteissa sovelletaan tätä ohjeistusta.

Palautteet / kommentit