Kolmen vuoden ajan olemme tiedonvälityksestä kuulleet raportteja ja kertomuksia sodasta, joka on Euroopassa avohaavan tavoin (kuvainnollisesti sanottuna) vaikuttamassa jokapäiväiseen elämäämme tahdomme sitä tai emme. Lisäksi Lähi-idässä on käynnissä julma näännytys sota Gazan kaistalla. Näitten lisäksi YK:n ilmastokokous Bakussa, Azerbaidzhanissa, näyttää päätyvän lähes täydelliseen epäonnistumiseen. Erilaiset yli rajojen liikkuvat epidemiat ovat olleet riesanamme näissä poikkeusloissa elimme myös me suomalaiset. Vielä kun jonon jatkoon lisätään tekoälyn maailman valloitus, joka jatkuu kiihtyvään tahtiin, josta mm. Venäjän diktaattori Putin on kuulemma lausunut, että ”se, joka hallitsee tekoälyä, hallitsee maailmaa”.
Kolmen vuoden ajan olemme tiedonvälityksestä kuulleet raportteja ja kertomuksia sodasta, joka on Euroopassa avohaavan tavoin (kuvainnollisesti sanottuna) vaikuttamassa jokapäiväiseen elämäämme tahdomme sitä tai emme. Lisäksi Lähi-idässä on käynnissä julma näännytys sota Gazan kaistalla. Näitten lisäksi YK:n ilmastokokous Bakussa, Azerbaidzhanissa, näyttää päätyvän lähes täydelliseen epäonnistumiseen.
Erilaiset yli rajojen liikkuvat epidemiat ovat olleet riesanamme näissä poikkeusloissa elimme myös me suomalaiset. Vielä kun jonon jatkoon lisätään tekoälyn maailman valloitus, joka jatkuu kiihtyvään tahtiin, josta mm. Venäjän diktaattori Putin on kuulemma lausunut, että ”se, joka hallitsee tekoälyä, hallitsee maailmaa”. En nyt tältä istumalta osta ”Venäjän Platonin ajatusta”. mutta huolestuttavaa kehityskulkua on ilmassa tekoälyn suhteen sitä ei voi kiistää.
Tekoälyä tullaan käyttämään oletettavasti myös pahoissa tarkoituksissa, josta jo olemme saaneet tuntumaa erilaisten digitaalisten huijauksien tai tietomurtojen saralta. Vakava kysymys kuuluu, olemmeko luisumassa kuilunpartaalle vai olemmeko jo kuilun pohjalla rämpimässä? Maailmassa tapahtuu nyt paljon sellaisia kehityskulkuja, jotka vaikuttavat ihmiskunnan ja suomalaisten eloon jäämistaisteluun ja meitä myös muistutetaan tämän ohella kotivarmuusvaraston hankkimisesta tai sen yllä pitämisestä eikä suotta. Moniko on kuullut viestin ja ryhtynyt toimenpiteisiin syytä lienee tässä maailman tilanteessa ottaa viesti vakavasti meidän jokaisen suomalaisen.
Olemme olleet ruususen unessa tämän suhteen, kun rauha on ollut meille jokapäiväistä kauraa Suomen puolustustaistelujen ja eurooppalaisille 2. maailman sodan jälkeen. Itse en uskonut tarttuvani tähän aiheeseen kirjoituksella koko elinikäni aikana. Olen syntynyt sodan jälkeisinä vuosina, jonka jälkeen elettiin taloudellisen nousun aikaa ja myös vähävaraiset ihmiset pääsivät leivän syrjään kiinni ja opiskelemaan varallisuudesta riippumatta.
Rauhatila tuntui sementoidulta maailman kuvalta ja mahdollisuudelta meille suomalaisilla ja eurooppalaisille. ”Niin muuttuu maailma Eskoseni” (Kirjailija Aleksis Kivi) näin lausui tai kirjoitti muuan kansalliskirjailijamme. Nyt olemme ”vuoristoradalla”, jonka päätepistettä emme tiedä eikä vaunujarrumiehiä (kuvainnollisesti sanottuna) näy ”vuoristoradallamme”. Aika synkkää ”paatosta” tämä tekstini on mutta onko olemassa toivon kipinöitä jossain nyt ei ainakaan siltä näytä maailmassamme.
Kirjoituksen tekniset tiedot
Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Olen yrittänyt rutistaa sanottavani n. 200–395 sanaan niin, että Internet lukemisen lainalaisuudet täyttyvät. Kirjoituksessa on sanoja 290 otsikko mukaan luettuna