Sivustolla kirjoitan Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokouksien tapahtumista, joita seuraan videoyhteyden avulla.

Valtuuston kokous finaalissa  20 minuutissa

(Maanantai 26.10.2015 Pentti O. Pohjola)

seinajoenvaakuna.jpgKokouksen alussa valtuutetut äityivät kättentaputuksiin valtuuston varapuheenjohtaja Mäki-Hakolan (Kok.) kehotuksesta kun Seinäjoen Jalkapallokerho SJK voitti Suomen mestauuden lajissaan sunnuntaina. Hieno saavutus se oli, sitä ei käy kieltäminen.

Seinäjoen kaupunginvaltuuston kokous oli finaalissa n. kahdessakymmenessä (20) minuutissa. Valtuutetut eivät paljoa pukahtaneet käsiteltäviin asioihin. Listalla oli vai kahdeksan asiaa, jotka oli tuotu valtuuston kokoukseen puntaroitavaksi kaupunginhallituksen märehtimänä.

Seiparkin (kaupungin pysäköintiyhtiö) järjesteltiin (linkki aiheeseen) ainakin pysäköintialueitten osalta. Lähemmin tarkasteltuna maakunnan isäntien pirssit pitäisi mahtua parkkiin kun niitä on 1500 maanpäällisinä, maanalaisina 350 ja yksityisiä 650. Lisäksi torialueen alle olisi rakennettavissa kahteen kerrokseen 350 paikkaa.

Sellainen näppituntuma on, että maakunnan isännät ja emännät kammoavat maanalle ajelua ja jäävät mieluummin Prisman ja Joupin ostoparatiiseihin helpon auton parkkeerauksen ja ilmaisuuden vuoksi. Kuka sitä nyt kaupunginkeskustan bunkkereihin autoilee kun autolla pääsee vaivattomasti Prisman, Joupin ja Päivölän marketteihin. Keskusta-alueen kehittämiseen pitäisi keksiä myös muita täkyjä yhteistyössä yrittäjien kanssa niin, että maakunnan väki tulisi kaupungin keskustaan shoppailemaan.

Valtuuston listalla ollut osayleiskaavan viemäröinti ei kirvoittanut kuin yhden puheenvuoron sen käytti valtuutettu Pajulammi (Kepu) hän toivoi viemäröinnin tulevan, jossain aikataulussa kuntoon. Kaupungin tulisi hankkia tonttimaata sieltä haltuunsa, se Pajulammin mukaan eristäisi viemäröintiä Veneskoskella.

Apulaiskaupunginjohtaja Jokirannan virkatehtävien järjestelyt olivat myös valtuutettujen syynissä. Jokiranta siirtyy määräaikaiseksi Etelä-Pohjanmaan sosiaali ja-terveyspalvelurakenneuudistuksen (SOTEN) projektijohtajaksi. Apulaiskaupunginjohtaja tehtävistä suurimman kuorman kantaa kansliapäällikkö Ranta, jonka virkanimike muuttuu kansliapäällikkö – toimialajohtajaksi.

Kepun Hokkanen äityi huolestuneeksi ryhmänsä nimissä, että kuinka Ranta selviää tehtävästä kun hänen työmääränsä lisääntyy. Kaupungin budjetista puolet on Rannan peukalon alla. Kepu kuitenkin uskoo, että kansliapäällikkö selviää tehtävästä kunnialla. Samalla hän hymisteli sitä, että tulee säästöjä kun tehtäviä yhdistellään ja hajautetaan kaupungin johtotroikalle (linkki virkajärjestelyt).

Samassa puheenvuorossa hän toi esille lastensuojelun tilanteen kun verrokki kaupunkeihin nähden lastensuojelun kulut ovat suuremmat (Vaasa ja Kokkola n. 7 miljoonaa ja asiakkaita n. 800). Seinäjoella: asiakkaita on 1180 ja menot 11 miljoonaa (linkki tausta-aineistoon). Keskusta lupasi palata asiaan ja se tapahtuu ilmeisesti valtuustossa.

Hauska episodi jääviysasioissa valtuuston kokouksissa on se, että asiayhteydessä jäävätyt virkamiehet palloilevat istuntosalin ulkopuolella mm. tässä kokouksessa kaupungin johtoryhmä kuikuili jossain seinän vierustoilla. Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mäki-Hakola (Kok.) palautti heitä saliin toteamalla, että askel saisi olla nopeampi tällä hän viittasi esillä olevaan virkajärjestelyyn. Valtuusto aloitteita ei ollut, joten puheenjohtaja kopsautti nuijan pöytään kahdenkymmenen minuutin kuluttua aloituksesta ja taas valtuutetut osoittivat taputuksilla suosiota - itselleen.

Valtuuston varapuheenjohtajalla, Mäki-Hakolalla, näytti olevan hoppu johonkin - mutta minne? Niin, että meinasi valtuuston sihteeri jäädä valitsematta kansliapäällikön tilalle. Lopulta pykälään paluun jälkeen kaupunginhallituksen puheenjohtaja esitti tehtävään, lakiasiain ja omistajaohjauksen johtaja Jokista, joka myös valittiin. Valitettavasti en ole tavoittanut poliittista kuiskaajaani niin, että olisi pääsyt jyvälle miksi valtuuston varapuheenjohtajalla oli hoppu kokouksen läpiviennissä. Oliko kiireen syy se, että SJK:n Suomen mestaruuskemut olivat jossain kaupungilla? – Mene ja tiedä.


Kirjoituksen tekniset tiedot

Kirjoitus on oikoluettu Microsoftin Word - ohjelmalla sekä manuaalisesti kirjoittajan toimesta. Kirjoituksessa on sanoja 430 otsikko mukaan luettuna.

Blogin kirjoittajan ohjeistus kommentoinnille

Blogin kirjoittaja pidättää oikeudet seuraavien asioitten arviointiin kommenteissa: 1. Nimimerkki kommentteja ei julkaista. 2. Omalla nimellä kirjoittajien kommentit hyväksytään kun kirjoitukset noudattavat hyviä tapoja. 3. Kommentoi napakasti ja lyhyesti.

4. Kommentit saavat olla enintään 12 lauseen mittaisia. 5. Linkit, jotka viittaavat henkilöihin, kuvin tai ms. hyvien tapojen vastaisesti: jätetään julkaisematta. 6. Englanninkielisiä kommentteja ei julkaista 7. Jaottele teksti kappaleisiin / kommentin lukeminen on helpompaa. 8. Edellä mainittujen lisäksi kommenteissa sovelletaan tätä ohjeistusta.